Joost M. ging ook even Shanghai bekijken...
Door: Joost M. de Jong
Blijf op de hoogte en volg Joost M.
02 April 2006 | China, Guigang
Toen ik in Shanghai rondhing op de campus van de East University of Science and Technology en ik vooral bezig was om maar zo veel mogelijk emails te sturen naar scholen en instellingen die mogelijkerwijs een begaafd en getalenteerd reiziger als ik nodig zouden kunnen hebben, werd mij door mijn chinese vrienden het centrum van Shanghai aanbevolen. Ik zou daar toch echt even van moeten genieten, vonden zij. Omdat ik vond dat zij het hierin helemaal bij het rechte eind hadden, begaf ik mij op een goede middag op weg naar het dichtsbijzijnde metrostation. En nou verbaasde ik mij daar toch over de regels aangaande het in- en uitstappen. Of misschien moet ik zeggen het ontbreken daarvan. Want hoeveel vriendelijkheid ik ook ontmoet had in de eerste paar dagen in dit land, Shanghai's metro bleek opeens een jungle waar het iedere aap voor zichzelf was en het recht van de sterkste gold, of beter kan ik eigenlijk zeggen het recht van de sterkste sumoworstelaar! Want terwijl wij in Nederland netjes wachten tot iedereen uit het treintje is, interesseert dat hier niemand en probeert men zichzelf op allerlei manieren zo snel mogelijk in de metro te proppen.
Eigenlijk best grappig.
Vooral als je je niet zo goed verstaanbaar kunt maken in het chinees.
Maar dat je niet denkt dat ik hulpeloos was want: ik ben hier namelijk de grootste en met mijn vieze baard en lange haren ook de meest afschrikwekkende reiziger, vooral als ik nog een lelijke bek trek ook. Erehagen werden spontaan gevormd wanneer men mij in de gaten kreeg.
De stad zelf was superprachtig. Shanghai is de op een na grootste stad van de wereld. (Vond ik althans prettig om te geloven maar dit was een uitspraak van een local en ik weet eigenlijk wel zeker dat er minstens tien grotere steden te vinden zijn op deze aardkloot.)
Shanghai is een hele mooie stad en leuk om te weten is ook nog dat als je toevallig behoefte aan sex zou hebben, je alleen maar over Nanjing Road hoeft te paraderen. Ik ben denk ik wel door 40 verschillende kerels aangesproken met de vraag of ik trek had in een "Chinese lady?".
Erg grappig, die chinezen.
Tot de volgende knoop en bekijk de selectie van foto's maar om een kleine indruk te krijgen van Shanghai. MOOI!
(voor meer foto's kijke men op de virtuele fotodumpsite die ik voor mijn collega Kody geopend heb: www.photobucket.com/albums/f338/tibrabeyeh)
Veel liefs en houdoe!
joost
02 April 2006 - 11:34
Christien:
leuke kleurige foto's joost en gezellig dat je weer wat schrijft, we vinden het altijd leuk weer iets te lezen van je.
Hier begint het voorjaar in snel tempo zijn greep te krijgen op de mensen en de natuur, zodat ook hier weer volop kleur te voorschijn komt. ik persoonlijk houd hier wel van. -
02 April 2006 - 11:58
Roosmarijn Van Rest:
Ha lekker ding!
Eindelijk horen we weer eens wat van jou.
Ik ben 20 april jarig en ik wil graag een verjaardagskaart uit Shanghai, kan je dat regelen?
Stuur hem naar
Laan op Zuid 894
3071 AC Rotterdam
Heb jij ook een adres, dan krijg je er een terug.
Nou doei!!
Liefs Roos -
02 April 2006 - 13:06
Sjoerd:
goed om weer wat van je te horen! Als ik toevallig nog ff die kant op moet kom ik natuurlijk even langs! 很快再见 -
02 April 2006 - 13:37
Wietse:
Hey Joost, het was al weer een tijdje geleden sinds je laatste bericht en dat terwijl wij (ik ieg wel) allemaal super nieuwsgierig waren naar je nieuwe avonturen! Ik kan niet wachten op je volgende verhaal! -
02 April 2006 - 16:10
Elger:
hee baardaap,
ik zie nu pas op de landkaart wat voor afstand je hebt afgelegd, en nog steeds niet gevlogen, poeh. Mooi verhaal & en coole foto's weer. groeten -
02 April 2006 - 19:44
Lieke:
Hahaha lelijke bekken trekken kunnen we wel aan jou overlaten natuurlijk Joost! Wat een indrukwekkende bizarre stad lijkt me dat. Maar nu weten we nog steeds niet wat je nu doet! Kan je al een woordje chinees inmiddels?
Veel liefs, lieke -
03 April 2006 - 04:22
Marjan:
Dag lieverd,
Wat een prachtige foto's!Hoe gaat ie nu? Heb je de boeken al aangekregen en heb je er wat aan? Hoe gaat het nu met lesgeven?Leer je zelf ook Chinees? Ik vind het wel een wonderlijk idee dat jij daar aan de andere kant van de wereld zit.Maar dan is de computer toch wel een uitkomst he?
Een dikke kus van mij.Doei! -
03 April 2006 - 08:21
Inge:
Hahaha die Joost, is me geloof ik iets te veel COla! -
03 April 2006 - 11:07
Laura:
Ha lieve joost,
wat een mooie verhalen en foto's heb je weer op je site gezet. Ik kijk elke keer weer uit naar je spannende avonturen!
We missen je wel je je badjas :) -
05 April 2006 - 18:04
Leerling Der Kanninefaten M. Isinpanama.nu:
Hee mijn beste opperkanninefaat!En jij zegt wat over mijn teksten... lach me dood om je verhalen! Echt gaaf om te lezen wat je allemaal doet daar in het verre china. De mensen zullen je inderdaad wel vreemd aankijken met je vieze baard. haha Respect dat je gewoon gegaan bent zonder geld! Kijk, hier kun je nog aan de fruitbomen knagen als je honger hebt, maar in kazachstan hebben ze alleen zand yummie.... Hoe gaat je chinees trouwes, of je turks of kazachstans of wat dan ook? Ik heb nu 11 uur spaanse les gehad en het gaat errug bueno. Nou goed, geniet met volle teugen joost, dan doe ik dat ook. dikke beso marijk -
06 April 2006 - 19:46
Ton En Mien:
Leuk om je mails te lezen, wat een andere leefwereld zeg!
Geniet ervan.
Oerhollandse groeten voor jou. -
09 April 2006 - 13:52
Dorreke:
Heb jij al een fluim gevangen? Ik wel, in de trein op de grond, in mijn haar. Leuk is anders. Ach ja. alles went. Dikke kusjes. -
11 April 2006 - 14:40
CMJ:
He jongen, verval je in je oude LUIE stramien, of schrijf je ons allen eens iets wat je zo bezit houdt in het land der ...tig
Chinezen ?!
Hoe gaat het met 'les'-geven. Kun je ze allemaal de baas ? of lopen ze over je heen ? Weet je ook al iets meer over een BLAUW pak te vertellen ? En eh ... heb je baard al afgeschoren nu je weer in de bewoonde wereld bent ?
Hoe was het om bij de chinezen thuis te komen, je hebt toch wel aan de deur netjes je schoenen uitgedaan hè. Joh, laat eens horen, we zijn allemaal reuze benieuwd.
Het voorjaar komt eraan en we krijgen allemaal de kriebels. Als jij nou een de kriebels in je hand en pen krijgt, zet je wellich een heel mooi verhaal voor op op papier. (hadden ze dat okk niet in China uitgevonden.. papier ?)
Groeten aan iedereen, en
HOU DOE !! -
11 April 2006 - 14:42
CMJ:
Solly vool de tiepvouten !