"Oranje boven" en "Leve de Koningin"
Door: Joost M. de Jong
Blijf op de hoogte en volg Joost M.
30 April 2006 | China, Guigang
Koninginnedag werd ook in Guigang, China gevierd!
Lees maar eens:
En aldus geschiedde dat er in het verre China een afgezant van het koninkrijk der Nederlanden op 29 april 2006 naar aanleiding van de verjaardagsviering van zijn monarch; hare Majesteit de Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.,
een festiviteit organiseerde waar zijn landgenoten in Zeewolde en Almere nog een puntje aan zouden kunnen zuigen.
'Mr Young' had hiertoe een aantal van zijn studenten, zijn collega's en wat bevriende kinders uitgenodigd tezamen met hem een pilske te vatten op de gezondheid van zijn geliefd staatshoofd.
Nou, daar werd zonder aarzeling en boven verwachting in groten getale gehoor aan gegeven en het resultaat was een ware metamorfose van het appartement van deze brave hollandse burgerman: Van een rustige werkplek en veilige thuishaven in de hectiek van alledag, werd deze ruimte nu ineens een krijsend kot vol puberaal geweld. Er werd driftig met ballonnen gesmeten, geschreeuwd en gestoeid maar vooral; sinaasappelsap gemorst op de meest onwaarschijnlijke plaatsen!
Ondanks (of misschien wel dankzij) deze levendige atmosfeer, amuseerden ook de grote mensen zich kostelijk met het uitbrengen van toasts op nu eens de koningin, dan weer op dat kleine kikkerlandje van haar, of het zingen van nationale liederen van landen vertegenwoordigd. Vermeldenswaardig hoogtepunt hierbij was uiteraard het Wilhelmus waarbij iedereen muisstil de zangkunsten van ondergetekende aanhoorde en (gelukkig) weer luidkeels bijviel toen voornoemde kunstenaar na het uitbraken van de laatste tonen toch maar weer dat dierlijke gebrul aanhief dat zo kenmerkend is voor de gemiddelde voetbalhooligan.
Oranje boven, hoor, en leve de koningin, begrijp me niet verkeerd, maar het publiek (lees het chinese plebs) wil ook wat; namelijk vermaak op niveau.
Enfin, de grootste lol had men hier in het oosten uiteraard toch weer met het maken van de meest prachtige foto's die ik jullie zeker niet wil onthouden.
Met heel veel dank aan mijn papa en mama die me voorzagen van genoeg attributen om de sfeer tot ongekende hoogten te tillen (en de foto's het bekijken meer dan waard te maken; let vooral op het onbetaalbare vlaggetje met kroonsymbool)!
Veel liefs en veel kijkplezier
Houdoe he!
Uw 'Mr. Young'
Oh, en enkele quotes van chinese zijde wil ik u niet onthouden, beste lezer:
'Your queen must be a very nice person that you celebrate like this!' Huang Yo
'I think you really respect your country, Mr Young.' Huang Fen Jiao
'Tonight I feel so happy! I have not felt so happy for a long time. Thank you very much!'
Wang Lai Zhi
29 April 2006 - 18:46
Sjoerd:
(prins)heerlijk! -
29 April 2006 - 19:03
CMDdJ Ofwel Hans:
Hoi Joost,
Goed dat je de eer van Nederland daar hoog weet te houden. Ervaren zij ook eens wat een Nederlands Leeuwtje in het buitenland kan doen.
Ik heb alleen het koekhappen gemist ?! Toch ?!
Ik houd van je, en ik vind dat je gezond oogt.
Fijne tijd daar, en leuk weer een bericht van je te lezen.
Houdoe goed hè jongen ! -
29 April 2006 - 19:55
Joost M. Hemzelf:
Ha papa, ja heb je goed gezien of juist niet gezien! Ik heb maar besloten om dat koekhappen wat eerlijker te maken en de peperkoek gewoon in stukken te hakken en uit te delen. Daarbij kon ik namelijk die mooie prikkers zo leuk gebruiken! Iedereen vond het geweldig dat ze iets konden eten dat en speciaal uit Nederland opgestuurd was en ook nog lekker smaakte! (Niet iedereen is namelijk fan van de drop haha!)
Ik houd ook van jou en ik heb het hier reuze naar mijn zin!
Ik hou men ege goed!
Dikke kus! -
29 April 2006 - 20:49
Merel:
Ha die Joost, wat onwijs leuk dat je al die Chinezen hebt geintroduceerd in Konginnedag! Ik lees je berichten met plezier!
Liefs Merel
PS, wat een lief bericht van je vader :) -
29 April 2006 - 21:32
Frans:
dank je vool het olanje gevoel. het moet een geweldige happening zijn om met jou te mogen zijn.groetjes Frans oet sittard -
29 April 2006 - 21:50
Leve Joost,hoera,hoera.
Wat leuk dat je ons Koningshuis zo geweldig uitdraagt.Echt een feest.Je laat de leeuw niet in z'n hempie staan,wat heb je een mooi pak!????Daar gekocht?Je ziet er goed uit in ieder geval.Dikke zoen en maak er wat van.Ik denk aan je! -
30 April 2006 - 08:09
Christien:
Jongen, wat zal jij een pret gehad hebben!!!!!!
Ik kan je hier in gedachte horen schateren als ik de foto's zie. Wat een pret. Ik ben blij dat je als geintje aangaf dit feestje te willen vieren en dat ik er serieus op in ging. Volgens mij heb je wat in gang gezet: volgend jaar willen ze allemaal in Nederland koninginnedag komen vieren, dat wordt de "invasie der Chinezen" die in de geschiedenis- boeken vermeld gaat worden.
Wat zie je er ontzettend chic uit in dat pak, compleet met oranje stropdas, chapeau (ook die was oranje). Bij het zien van de foto's had ik veel pret en het gevoel van: die is in zijn element, heerlijk. Die Hollandse leeuw laat ze daar een poepie (uh..peperkoek?)ruiken. Prachtig!
Veel pret nog daar, dikke knuffen.......
30 April 2006 - 18:02
Lieke:
Waaah Joost, gaaf! Maarre, hebben ze daar geen kappers? Of ben je bang voor het Chinese bloempoteffect?
Wat een strak pak inderdaad, zeker met die fantastische sokken-in-sandalen combi eronder :)
Ik kan je wel vertellen dat jouw appartement er koningsgezinder uitzag dan de hele (af en toe weggehagelde)Utrechtse vrijmarkt bij elkaar.
Ik ben vandaag op toch maar niet koninginnedag naar Walibi World geweest en heb daar naar aanleiding van een draaimolen mijn hele maaginhoud in de bosjes geworpen... dacht dat alleen Mr. Bean dat deed maar het bestaat dus ook echt. En dat had niks met enige alcoholische versnapering ter ere van onze koningin te maken, echt niet!
Veel lol weer daar, ga je de leerlingen en collega's op 5 mei onze vredesboodschap bijbrengen? Ik kijk uit naar het verslag! -
01 Mei 2006 - 12:14
Jesse:
He de Jong, wat een mooie verhalen om te lezen, echt stoer dat je het allemaal hebt gered tot daarzo!! hou je taai kerel, maar dat lukt geloof ik best haha -
02 Mei 2006 - 13:04
Geert:
Ha dien Joost,
Hier een geinige tongbreker voor je leerlingen:
She sells seashells on the seashore
and the shells she sells
are seashells
I’m sure
07 Mei 2006 - 18:11
Marijk, Kind Der Kanninefaten:
Hej jij joost! Wat fantastische allemaal, jij regelt het wel mooi daar. De koninginnedag van je leven zie ik wel... heerlijk he, het leven van een reiziger, blijf genieten! Dikke kus, houdoee marijk -
08 Mei 2006 - 01:01
Robin:
joost wat gaaf, volgens mij heb je een toptijd!
jij had dus ook pakketjes gehad van ons thuis.. lache, bij mij kwamen ze ook goed van pas!
que te vaya bien jonge!
ciao je broertje -
09 Mei 2006 - 19:47
Teun En Mieke:
Wat hebben we smakelijk kunnen lachen om je fotoos.Je ziet erhelemaal top uit, een echte kerel geworden. We zullen je weer missen met pinksteren. Lang niet in je site gelezen. We gaan het weer even inhalen Houdoe -
12 Mei 2006 - 14:42
CMJ Zelf:
Hoi Joost,
Zondag is het hier moederdag, is dat in China ook zo ?
Laat even weten, of tover weer een mooi verhaal op je site, leuk voor de lezertjes.
Kouvanjou..
Houdoegoedzoon
12 Mei 2006 - 19:57
Lot:
Hee Joost, je verhalen worden langzamerhand verslavend! Steeds even kijken of je weer zo'n meesterlijk stuk hebt geplaatst...Helaas, niet vandaag. Morgen misschien? Ga zo door! Liefs Lot -
12 Mei 2006 - 19:58
Lot:
15 Mei 2006 - 06:55
Dorreke:
HAHAHA!!! Wat een hilarische fotos, ik zit keihard te lachen. HAahah!! -
17 Mei 2006 - 14:15
Elger:
Leer Chinees in vijf minuten!
> Engels - Chinees
> Are you harboring a fugitive? - Hu Yu Hai Ding?
> See me as soon as possible - Kum Hia Nao.
> Stupid Man. - Dum Gai.
> Small Horse. - Tai Ni Po Ni.
> Your price is too high!! - No Bai Dam Thing!!
> Did you go to the beach? - Wai Yu So Tan?
> I think you need a facelift. - Chin Tu Fat.
> Has your flight been delayed? - Hao Long Wei Ting?
> I thought you were on a diet? - Wai Yu Mun Ching?
> This is a tow away zone. - No Pah King
> You are not very bright. - Yu So Dum.
> I got this for free. - Ai No Pei.
> Please, stay a while longer? - Wai Go Nao?
> Meeting was scheduled for next week. - Wai Yu Kum Nao?
> They have arrived. - Hia Dei Kum.
> He's cleaning his automobile. - Wa Shing Ka.
18 Mei 2006 - 18:53
Sicco:
Zal ik je Marco Borsato of Andre Hazes of Ali B doen toekomen? Kun je ze dat ook eens laten horen :) -
23 Mei 2006 - 07:16
Tessa:
Hey Joost, Khoorde van Sjouk over deze site...wat een avonturen allemaal..echt SUPER!Blijf ervan genieten en wie weet tot ooit. XX -
23 Mei 2006 - 17:32
Bertien:
Wat een idee..en wij maar netjes de ambassade hier e-mailen of er festiviteiten zijn..(in johannesburg waren er namelijk bitterballen op de ambassade) maar nee hoor niets..alleen maar een hoop bier gedronken die dag. Maar wij hadden het natuurlijk ook zo moeten aanpakken!!!!! omgekeerd kusje vanuit de andere kant van de wereld. -
28 Mei 2006 - 09:59
Sandra & Dirk:
Hoi Joost, een tijdje niet op je site gekeken en weer enorme spannende verhalen gemist! Fijn om te lezen dat je het zo onwijze naar je zin hebt!
Groetjes Sandra -
30 Mei 2006 - 12:19
Marjan:
hoe is het nu, Joost? Ben je nog druk met lesgeven? Nog een week en dan gaan we op kamp! Naar West-Malle op de fiets!!!! Ik ga dus echt wel met de auto, als bezemwagen.Nog 4 weken en dan is het eindelijk grote vakantie.Het kan mij niet snel genoeg gaan! Het nieuwe jaar wordt een grote chaos, want Armin is hoofd geworden op een andere school en nu moeten wij al zijn taken gaan overnemen. Nou mooi niet!!!De feestweek was erg druk ,maar heel leuk, vooral de reunie.Laat snel weer wat van je horen.Groeten en veel liefs. -
31 Mei 2006 - 11:16
Karen Also In China:
Ni hao chinagate! alles fijn? bedankt voor je reactie! ik zit wel verdomd ver van je vandaan in dit verdomd coole en inmens grote land! Geniet ervan en een dikke kusz uit shanghai -
05 Juni 2006 - 03:18
Marijk:
hee manneke! haha jaaa echt niet normaal meer! Wij worden wereldwijze mensen joost..Zit nu in El salvador. Shabby, das wak erover kan zegge.. De hoofstad dan. ZIe kindertjes spelen in een vieze bruine rivier en de geweren zijn niet van de lucht. Net als op tv! Morgen op naar het strand en daarna op naar Guatemala... Hoe lang blijf jij eigenlijk nog weg.. Je hebt mooie tijden dus zal nog wel ff duren. Sorry kan de vraagtekenbutton hier niet vinden, je kent het vast. Ik ben er weg van, ga even socializen in dit nieuwe hostel (wie ben jij, waar kom je vandaan, waar heb je gereisd waar ga je heen... waaaaaaah) Dikke knuffel en een beso terug van alle tantes! Genietzee! -
09 Juni 2006 - 19:41
Marjan:
Hallo Joost, Jij hebt toch niets te maken met die overstromingen in het zuiden van China he? Of horen we daarom zo lang niets van je.Laat even weten hoe het met je gaat!Liefs van mij en een dikke kus. -
10 Juni 2006 - 15:07
Joost M. Hemzelf:
Hoi allemaal, het gaat goed met me. Ik ben niet overstroomd en ook niet weggewaaid. Hiep hoi! kusjes en houdoe!
11 Juni 2006 - 16:05
Jurgen:
Supercool allemaal! Ook gave schrijfstijl trouwens. Gebruik je de oranje zut nu ook voor t WK? Zag dat ze zelfs op china.cn daar aandacht aan geven. -
11 Juni 2006 - 21:52
Inge:
Hee Joostje, heb ontzettend veel zin in ons avontuur! Gaat het nog goed met je Chinees? -
14 Juni 2006 - 16:55
Marijk:
In mijn veels te luxe positie in het business centre van het befaamde Mirador Plaza hotel in het 3e wereld land El Salvador lees ik nogmaals je verhaal! Ook jij bedankt voor de superstories, de manier waarop jij schrijft is onbeschrijfelijk, er zijn geen woorden voor. Een blatende zakenman kijkt ongevraagd over mijn schouder mee naar de fotos... Heb hem net verteld dat ik Nederlands ben en nu ziet hij al die vreemde fotos met al die Chinezen met Nederlandse vlaggen... Hij weet niet wat hij ziet! Hoop dat je je nog steeds vermaakt daar, wil je er wel ff aan herinneren dat koninginnedag al een tijdje geleden is.... Tijd voor een update ;) Pleasse.. geniet echt van je historias... Heb een gruwelijke kater van alle Crystal champagne van gister (nee ik lieg dit niet) dus ik ga haken... Mijn kingsize bed wacht met smart op mij (met een telefoon ernaast voor gratis international calls!!) WIEHIEEE!! VIVA VIAJAR! DIkke Brabantse pakkert voor jou! Hee houdoe he! XX -
15 Juni 2006 - 07:41
Sicco:
Kerel! Alles goed? Hier alles prima.
Zodadelijk vertrek ik naar TERSCHELLING!!! Ik zal een mooi zandkasteel voor je bouwen. Dikke, warme knuffel!
Sicco -
24 Juni 2006 - 20:46
Sicco:
He vriend! Terschelling was wederom top! Het zandkasteel is gebouwd en staat op de digitale gevoelige plaat. Mn ouders zijn nog echter een weekje daar, dus daarna mail ik je de pic.
See ya!
Sicco